
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ
July 15, 2020
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΠΕΠ)
September 29, 2020ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Ε. ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων σαν ο επίσημος φορέας έκφρασης και διεκδίκησης των δικαίων του προσφυγικού κόσμου σας καλωσορίζει στην Κύπρο, την μοιρασμένη από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής μικρή μας πατρίδα.
Η βάρβαρη τουρκική εισβολή προκάλεσε στον τόπο μας μια μεγάλη τραγωδία, τις βαριές συνέπειες της οποίας εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα η πατρίδα μας. Οι πληγές 46 χρόνια μετά παραμένουν ανοιχτές και εξακολουθούν να προκαλούν τον ίδιο πόνο στις καρδιές και την ψυχή του κυπριακού λαού στο σύνολο του.Δύσκολα χρόνια για όλους του Κύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές από τις λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο των Κυπρίων. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Από τις 20.000 χιλιάδες που ήταν το 1974 οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας σήμερα λόγω της συστηματικής καταπίεσης απέμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες.
Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, βεβηλώνεται και απειλείται με αφανισμό. Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί μεθοδικά να εξαλείψει κάθε ίχνος πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς χιλιάδων ετών.
Δύσκολα χρόνια για όλους του Κύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές από τις λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο των Κυπρίων. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Από τις 20.000 χιλιάδες που ήταν το 1974 οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας σήμερα λόγω της συστηματικής καταπίεσης απέμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες.
Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, βεβηλώνεται και απειλείται με αφανισμό. Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί μεθοδικά να εξαλείψει κάθε ίχνος πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς χιλιάδων ετών.
Παρόλο ότι πέρασαν 46 ολόκληρα χρόνια, ο πόνος συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος όσο η κατοχή συνεχίζεται και η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο, όσο η τύχη όλων των αγνοουμένων μας δεν έχει διακριβωθεί, όσο οι πρόσφυγες βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και όσο στους απομείναντες εγκλωβισμένους μας στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα.
Η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την επιθετικότητα της και συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά τη διεθνή νομιμότητα. Εξακολουθεί να κατέχει εδάφη της πατρίδας μας, έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί με εποικισμό την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που προνοούν παράδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
Ο προσφυγικός κόσμος παρ’ όλη την απογοήτευση του διακηρύσσει την θέληση και την αποφασιστικότητα του για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού του προβλήματος η οποία να διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής και να οδηγεί σε επανένωση της κοινής μας πατρίδας σε ομόσπονδο κράτος, με διασφαλισμένο το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας όπως αρμόζει σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων δεν είναι απλά η ανάκτηση της περιουσίας αλλά αφορά στην έννοια της πατρογονικής εστίας, στις ρίζες, στις οικογενειακές και πολιτισμικές καταβολές, στο χώρο της φυσικής καταγωγής του κάθε κύπριου πολίτη.
Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Η Ελλάδα, ο Ελληνικός λαός στο σύνολο του, αποτελεί το κύριο αλλά και το μοναδικό γνήσιο στήριγμα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, γι’ αυτό και βαθιά σας ευχαριστούμε.
Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων προσδοκούμε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκική αδιαλλαξία ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και να πραγματοποιηθεί ο πόθος των προσφύγων για επιστροφή σε μια ελεύθερη πατρίδα.
Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2020