Έχουν περάσει σχεδόν 45 χρόνια από την Τουρκική εισβολή, την κατοχή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων αποτελεί τον φορέα έκφρασης και διεκδίκησης των δικαίων του προσφυγικού κόσμου μέχρι την οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες μας.

Παρόλο που διαχρονικά έχουν γίνει πολλά για την ανακούφιση των προσφύγων εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα μεγάλες ανάγκες και χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα για την στήριξη των προσφύγων.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων αφουγκράζεται τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου και καταβάλλει συνεχής προσπάθειες για την άμβλυνση τους.

Η αναδιαμόρφωση της στεγαστικής πολιτικής, η ορθολογική διαχείριση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών και η αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών είναι στις προτεραιότητες μας.

Οι πρόσφυγες έχουν πληρώσει και πληρώνουν ακόμα το βαρύ τίμημα της εισβολής και της κατοχής.

Η σταδιακή κάλυψη της απώλειας χρήσης των περιουσιών των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα είναι ένα δίκαιο αίτημα που έχει αργήσει πάρα πολύ η υλοποίηση του. Η δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων που ήδη ολοκληρώθηκε είναι ένα σημαντικό βήμα. Η αρχή της ισότητας επιβάλλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις την ετοιμασία νομοθεσίας για κάλυψη της απώλειας χρήσης των περιουσιών των προσφύγων.

Οι σκέψεις μας πηγαίνουν και προς τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας που παραμένουν ριζωμένοι στη γη τους παρά τις μεθοδευμένες κακόβουλες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Χρίστος Χατζημανώλης

Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων