
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
June 20, 2019
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
October 22, 2019Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέτης Ελλάδας,
Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων σαν ο φορέας έκφρασης και διεκδίκησης των δικαίων του προσφυγικού κόσμουσας καλωσορίζει στην Κύπρο. Την μοιρασμένη από τα τουρκικά στρατεύματα μικρή μας πατρίδα.
Η βάρβαρη τουρκική εισβολή προκάλεσε στον τόπο μας μια μεγάλη τραγωδία, τις βαριές συνέπειες της οποίας εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα η πατρίδα μας. Οι πληγές είναι ακόμα το ίδιο νωπές και εξακολουθούν να προκαλούν τον ίδιο πόνο στις καρδιές και την ψυχή του κυπριακού λαού.
Δύσκολα χρόνια για όλους τουΚύπριους αλλά περισσότερο για τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Πόνος, θλίψη, αγνοούμενοι, νεκροί, εγκλωβισμένοι, αιχμάλωτοι, ήταν μερικές από τις λέξεις που εμπλούτισαν το καθημερινό λεξιλόγιο τωνΚυπρίων. Εννέα Δήμοι και 185 Κοινότητες βρίσκονται υπό κατοχή. Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και 1619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Από τις 20.000 χιλιάδες που ήταν το 1974 οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας σήμερα λόγω της συστηματικής καταπίεσης απέμειναν μόνο μερικές εκατοντάδες.
Παρόλο ότι πέρασαν σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια, ο πόνος συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος όσο η κατοχή συνεχίζεται και η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δύο, όσο η τύχη των αγνοουμένων μας δεν έχει διακριβωθεί, όσο οι πρόσφυγες βρίσκονται μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες και όσο στους απομείναντες εγκλωβισμένους μας στερούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα.
Στα τετελεσμένα της Τουρκικής εισβολής προστέθηκε πρόσφατα και η παράνομη εξαγγελία των Τούρκων για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των ΗΕ που προνοούν παράδοση της πόλης μέσω των ΗΕ στους νόμιμους κατοίκους της.
Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων προσβλέπει στην εξεύρεση συνολικής και διαρκούς λύσης που θα επανενώνειτην πατρίδα μας, θα είναι σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και θα προνοεί την αποκατάσταση των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Η λύση να είναι μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και να προνοεί:
- (i)Μία διεθνή Προσωπικότητα
- (ii)Μία ενιαία Κυριαρχία
- (iii)Μία και μόνη Ιθαγένεια
- (iv)Χωρίς κατοχικά Στρατεύματα
- (v)Χωρίς αναχρονιστικές Εγγυήσεις
Το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων έχει να κάνει με το χώρο, με την έννοια της πατρογονικής εστίας, με τις ρίζες και τις οικογενειακές και πολιτισμικές καταβολές, δεν είναι απλά η ανάκτηση της περιουσίας. Επιστροφή σημαίνει πλήρη εγκατάσταση.
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ελλάδα αποτελεί το κύριο αλλά καιτο μοναδικό γνήσιο στήριγμα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.
Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων προσδοκούμε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκική αδιαλλαξίακαι θαανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του εθνικού μας ζητήματος και πραγματοποίηση του πόθου των προσφύγων για επιστροφή στην κατεχόμενη πατρίδα.